Saltar al contenido

Les treballadores de la llar insten Pedro Sánchez a retirar una esmena que perjudica els seus drets

Les treballadores de la llar insten Pedro Sánchez a retirar una esmena que perjudica els seus drets

Agrupacions de dones migrants es concentren a plaça Sant Jaume per reclamar l’equiparació de les seves condicions laborals amb les de la resta d’empleades

Les treballadores de la llar llegeixen el manifest contra l'empitjorament dels seus drets foto: Tomeu Ferrer

Les treballadores de la llar llegeixen el manifest contra l’empitjorament dels seus drets foto: Tomeu Ferrer

Les treballadores de la llar i les cures han sortit al carrer interpel·lant el president espanyol, Pedro Sánchez, per reclamar-li la retirada d’una esmena aprovada recentment que empitjora l’equiparació del sistema de cotització de les esmentades treballadores al règim de la Seguretat Social. L’equiparació s’havia de produir l’1 de gener de 2019 i ha quedat relegada fins al 2024 per una iniciativa del PP, Ciutadans, PNB i altres partits de la dreta.

A la plaça de Sant Jaume es van concentrar dones del Grup per a la ratificació del conveni 189 de l’OIT a Catalunya. Aquest grup està format per les entitats: Mujeres migrantes diversas, Mujeres p’alante, las Libélulas, Mmbareté, Dones Diversitat, Associació de Salvadorenys a Catalunya i l’Associació de Dones Marroquines a Catalunya. Totes aquestes agrupacions tenen el suport de CCOO de Catalunya i de la UGT de Catalunya. Podeu veure aquí el Rap en el que expliquen les seves reivindicacions.

A Catalunya com a l’Estat espanyol, les operàries de la llar i les cures reclamen des de fa temps l’equiparació de la seva feina amb la de les treballadores per compte d’altri. Actualment, no tenen regulats els períodes de descans, no tenen subsidi d’atur quan queden sense treball ni tenen assistència sanitària en cas d’accident laboral.

«Ea, ea, ea, mi mocho se cabrea», «aquí estan, estas son, las que limpian la nacion» o «Ni un paso a trás, este convenio lo vamos a ganar», han cridat des de davant de l’edifici de l’Ajuntament de Barcelona.

A la fi de l’acte, un conjunt de format per treballadores i treballadores de la llar han cantat un rap reivindicatiu dels seus drets.

Les dones migrants fa temps que es reuneixen i fan activitats formatives al mateix temps que intenten organitzar les persones que treballen a les llars particulars que tenen unes situacions laborals i salarials marcades per la precarietat. Per afrontar això s’han organitzat en una taula reivindicativa que entre les seves funcions té la de mentalitzar els partits polítics per regularitzar la seva situació.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Español